Stelling nemen? Verslag startzondag 2017

Op zondag 3 september was het startzondag. Deze dag stond ik het teken van 500 jaar protestant. Bij binnenkomst stond de koffie en thee klaar. Opeens kwam Maarten Luther de ruimte in lopen. Dat was verrassend omdat het toch al zo’n 500 jaar geleden is dat hij zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de kerk in Wittenberg. Dat was niet aan hem te merken want vol vuur vertelde hij over zijn ideeën en wat het vervolgens teweeg bracht in de kerk. Ook zijn loopbaancoach was er bij en bracht de nodige nuance aan zijn verhaal.

Geïnspireerd door Luther mochten we in kleine groepjes een stellingenspel spelen. De spelleider deponeerde een stelling en de deelnemers kozen voor ‘eens’ , ‘neutraal’ of ‘oneens’. Vervolgens werd er gesproken over deze keuze. Hoe interpreteer je deze stelling en wat is je motivatie? Dat gaf stof tot nadenken en soms een zetje om van positie te wisselen. Boeiend, inspirerend, verbindend en af en toe hilarisch om zo met elkaar in gesprek te gaan!

Na de ‘verhitte’ discussies was het hoog tijd voor koffie, thee en cake. De cake was, tijdens het stellingenspel, prachtig versierd door de kinderen. Iedere groep mocht één stelling uit het spel kiezen om op de deur te spijkeren. Wat een divers plaatje opleverde.

Om 11:45 uur begon de kerkdienst onder begeleiding van 4U. Dirk Ophoff had het verhaal van de blinde man gekozen uit Johannes 9. Er zijn een aantal parallellen in beide verhalen: Luther en de blind geboren man nemen beide stelling en worden onder druk gezet waardoor het voor beide steeds duidelijker wordt waar het om gaat. Ze weten één ding heel zeker en dat wordt daardoor steeds groter.

Na de dienst stond er een lunch klaar, voorbereid door de jeugdkerk. Tijdens de lunch was er op de beamer een presentatie te volgen van diverse activiteiten zoals de oppas, kindernevendienst, nieuwsbrief, missionaire werkgroep, stoelenzetters etc . Bijzonder om te zien hoeveel (ongezien)werk er wordt verricht binnen de gemeente.

Het was een gezellige, prikkelende en vrolijke startzondag.
Wilt u de kerkdienst graag (nog eens) beluisteren? Dat kan via de kerk online.
Zin om het stellingenspel te spelen? Deze is te vinden op de site van PKN Nederland.
Het boekje speldenprikken is een boekje met 95 prikkelende gedachten over kerk en geloof. Vraag het hier gratis aan.

foto’s: Jolanda Hulshof, tekst: Benita Blokland