Stad Gorinchem: Oosterlicht is meer dan alleen kerk in Gorinchem-Oost

De 'Stad Gorinchem' heeft onderstaand artikel gepubliceerd in juli 2023.

Foto: Hannie Visser-Kieboom

Met de ingebruikname van de kerk Oosterlicht in Gorinchem-Oost in oktober vorig jaar ging een grote wens in vervulling van de PKN gemeente in de wijk. Maar de kerk biedt veel meer dan alleen de zondagse erediensten. Kees van As van de bouwcommissie, beheerder Martin Cornet van de Nederlandse Gereformeerde kerk en Caroline van Gils van Plattel & Van Gils Uitvaartverzorging vertellen over de 24 uurs rouw- en familiekamer, waar mensen in alle rust en privacy afscheid kunnen nemen van hun geliefden.

Image

Tijdens de uitgebreide rondleiding tonen Van As en Cornet alle ruimtes in de kerk; van de grote kerkzaal beneden tot de intieme

jeugdruimte op de verdieping. Bijna een jaar na de opening van de kerk ziet alles er nog bijna hagelnieuw uit. Als laatste tonen ze de rouw- en familiekamer, terwijl dan ook Caroline van Gils aansluit. De kamer is ingericht in warme kleuren en voelt bijna als een huiskamer. In het midden van de kamer staat een professioneel koelmeubel, waar de kist met overledene kan worden opgebaard. De familiekamer is via een aparte ingang bereikbaar, familie krijgt een druppel waarmee ze zich 24 uur per dag toegang kan verschaffen tot de familiekamer.

Opgebaard

,,Wij keken in Gorinchem-Oost als bedrijf al langer naar de mogelijkheid om een familiekamer te openen, er was niets in deze wijk”, zo vertelt Caroline van Gils van Plattel & Van Gils Uitvaartverzorging uit Groot-Ammers. ,,Dat had ook een ander gebouw kunnen zijn, maar toen we hoorden dat er een nieuwe kerk werd gebouwd met een 24 uurs kamer, waren we daar heel blij mee. In Groot-Ammers hebben we ook een eigen 24-uurs kamer. In Gorinchem heb je die ook op de begraafplaats, maar soms is deze vol en komen we ruimte tekort. Veel mensen kiezen ervoor om hun geliefden thuis op te baren, maar soms kan dat niet of vinden mensen het eng als er iemand is opgebaard in huis.”

Tweehonderd zitplaatsen

Kees van As, kerkrentmeester en voorzitter van de bouwcommissie van de kerk, vertelt dat het een bewuste keuze was bij de bouw van Oosterlicht om een rouw- en familiekamer in te richten. ,,In Gorinchem-Oost en omgeving was niets. Ook is het elders soms vol. We willen als kerk graag dienstbaar zijn in de wijk. Daarom is besloten ook een familiekamer bij de kerk te bouwen.” De familiekamer is sinds begin 2023 in gebruik, ook Plattel & Van Gils heeft reeds gebruik gemaakt van de familiekamer. Tevens hield het al een uitvaartdienst in de kerk, dit tot volle tevredenheid van

de nabestaanden. De kerk biedt tweehonderd zitplaatsen, er is ruimte voor nog eens 75 stoelen in de ontmoetingsruimte, die ook voor condoleances kan worden gebruikt.

De familiekamer heeft een eigen ingang en mensen kunnen gebruik maken van de toiletten en zelf koffie of thee zetten in de kamer

Afscheid nemen

,,Mensen willen graag zelf de regie houden bij het afscheid van geliefden. Zo vinden sommige mensen het fijn als ze ‘s avonds nog een ommetje maken om nog even langs de familiekamer te lopen. Iedereen wil goed afscheid nemen, ieder doet dat op zijn eigen manier. Dat kan hier zelfs als je in de nacht wakker ligt en niet kunt slapen. Of als je de laatste 24 uur voor het afscheid samen wilt doorbrengen. En jij bepaalt zelf wie in de kamer kan komen. De familiekamer heeft een eigen ingang en mensen kunnen gebruik maken van de toiletten en zelf koffie of thee zetten in de kamer. Ze kunnen hier anoniem naar binnen en de auto voor de deur parkeren, alles heel discreet. De familiekamer is echt een fijne ruimte die we liefst vaker willen gebruiken. De kerk is ook een grote ruimte in Gorinchem-Oost met perfect geluid en beeld”, zo vult Caroline van Gils aan. Hoewel ze al langer in de uitvaartbranche werkt weet ze als geen ander dat iedere uitvaart altijd spannend is.

Geen lid

Kees van As van de PKN wijkgemeente Gorinchem-Oost benadrukt nogmaals dat iedereen gebruik kan maken van de familiekamer, mensen hoeven geen lid te zijn van de kerk. Hij hoopt vooral dat veel mensen in Gorinchem-Oost gebruik gaan maken van de voorziening, ook omdat het fijn is als de kerk veelvuldig wordt gebruikt. Sinds de opening in oktober 2022 gebeurt dat al op de

zondagen, in de voorbije winter ging het soms om vier erediensten per dag. Naast de PKN wijkgemeente Gorinchem-Oost kerkt ook de Nederlands Gereformeerde kerk Gorinchem in Oosterlicht, zij houden soms twee diensten op zondag. In de wintermaanden maakte ook de PKN wijkgemeente Grote Kerk voor de middagdiensten gebruik van Oosterlicht vanwege de te hoge stookkosten in het eigen kerkgebouw.

Kerstwandeltheater

Van As heeft het aantal kerkgangers zien toenemen sinds de opening van Oosterlicht: ,,Wij hadden altijd een droom over de ideale kerk in Oost. We willen ook vooral kerk zijn in de wijk en voor de wijk. We bieden activiteiten aan zoals samen eten of een kerstwandeltheater, daar doen wel duizend mensen en kinderen aan mee. In deze wijk wonen ook de meeste gezinnen van de stad.” In oktober viert Oosterlicht haar één-jarig bestaan.