Samen Jong: kernwaarde 6

Dit is de laatste van de 6 kernwaarden:

‘Beste buren zijn’

Jonge mensen voelen zich thuis in een gemeenschap waarin het evangelie relevant wordt voor het dagelijks leven van haar leden én van haar omgeving; een gemeenschap die midden in de wereld staat en zich bewust verhoudt tot de cultuur.

Zien wij de samenleving als ‘van God los’ of brengen wij vanuit de kerk ‘God’ naar de samenleving? Onbedoeld bepalen wij dan waar God wel en niet is. Maar God staat daar ver boven en is ook buiten onze kerk en onze christelijke levens al aanwezig en aan het werk.

Jezus zegt tegen zijn leerlingen en dus ook tegen ons: ‘Jullie zijn het zout van de aarde en het licht van de wereld’. Dat wat wij uitstralen zou dus juist de wereld smaakvoller, lichter en warmer moeten maken. Vanuit de open houding naar de samenleving moet het evangelie van naastenliefde niet alleen te horen zijn, maar ook zichtbaar worden in wat de gemeente doet.

De kerk, dat zijn wij, is alleen geloofwaardig als ze doet wat ze verkondigt. Begin daarbij met het onderzoeken van de vraag: ‘Voor wie zijn wij de naaste?’. Deze kernwaarde sluit overigens mooi aan bij onze missie: ‘kerk zijn in de wijk en voor de wijk’.

Image