16/06 Samen Jong: kernwaarde 1

U denkt misschien: waarom zoveel over dit onderwerp? Het komt uit ons hart! Vandaar!

Wat is nodig om voor alle generaties een waardevolle geloofsgemeenschap te zijn?

Een nieuwe kerk? Hippe diensten? Veel geld? Een geweldig jeugdprogramma etc? Helaas niet! Zes punten geven richting aan wat wel werkt.

Deze keer een korte toelichting op Kernwaarde 1

Prioriteit geven aan jonge generaties.

Jezus begon er al mee: worden als een kind. Het zwakke in de cultuur van toen kreeg waarde. Rolmodellen zijn erg belangrijk, als ouder, maar ook als geloofsgemeenschap.

Van wie kreeg jij je geloof mee? Of wie had jij als voorbeeld?

Voorrang geven aan jonge generaties gaat om een cultuur, een manier van denken van de hele gemeente, waarbij in alles rekening wordt gehouden met jonge mensen. Het gaat er om hen serieus te nemen en van hen te willen leren. Bekijk bijvoorbeeld alle aspecten van het gemeente-zijn ook door de bril van jongvolwassenen, tieners en kinderen. Bijvoorbeeld: de kerkzaal, de vormgeving, het taalgebruik, de onderwerpen van de preek?

Aandacht voor gezinnen kan ook inhouden dat het partnerschap tussen ouders en kerk versterkt kan worden, bijvoorbeeld door toerusting, of activiteiten voor ouderen en kinderen samen.

We sluiten af met een citaat van een gemeente die al gestart is: ‘Als je prioriteit geeft aan jonge generaties, hoef je niet bang te zijn dat je de oudere generatie kwijtraakt. Je krijgt juist de kerk van vroeger terug, waarin alle generaties samenkomen’.

De kerkenraad.