Huiskamergesprekken: Kerk in Beeld

Wat voor gemeenschap willen we zijn als wijkgemeente? Die vraag staat centraal in de huiskamergesprekken 2018.

Als protestantse wijkgemeente Dalem/Gorinchem-Oost beschikken we al heel lang niet meer over een eigen kerkgebouw. Het enige gebouw in Oost dat wel ons bezit is – de Dalemse pastorie – wordt verkocht. De bouw van een nieuwe kerk in Oost is nog niet gestart. Wat onze huisvesting betreft bevinden we ons dus een beetje in een niemandsland.
Gebouwen doen ertoe, maar voor de kerk zijn ze niet doorslaggevend. Belangrijker dan de stenen waarmee we een plaats van samenkomst creëren is de gemeenschap waarbinnen gelovigen, twijfelaars en zoekers een onderkomen vinden. Daarom die vraag: Wat voor gemeenschap willen we zijn?

We gaan hierover nadenken aan de hand van beelden. Tijdens de huiskamergesprekken laten we een ‘beeldenstorm’ voorbijkomen. Daaruit kiezen we beelden voor de kerk die ons aanspreken. Vervolgens gaan we hiermee aan de slag.

Het mooie van een goed gekozen beeld is dat het je op ideeën brengt en inspireert. Als je bijvoorbeeld met paus Franciscus de kerk als een veldhospitaal ziet, ga je vanzelf nadenken over de vraag met welke verwondingen mensen vandaag rondlopen. Zo stuurt een beeld je gedachten in een bepaalde richting en kan duidelijker worden waar we ons als gemeente op willen toeleggen.
Misschien hebben onze ideeën over de gemeente die we willen zijn ook invloed op de vormgeving van de nieuw te bouwen kerk in Hoog Dalem. Dan komen we toch weer uit bij de stenen!

Wie wil deelnemen aan een huiskamergesprek kan kiezen uit vier avonden: dinsdag 13, maandag 19, woensdag 21 en donderdag 22 maart. Alle leden van de gemeente hebben een uitnodiging ontvangen met nadere informatie. Wie geen uitnodiging heeft gekregen maar wel wil meedoen, kan dat aangeven via het contactformulier predikant.