20/02 informatieavond verantwoord kleding kopen

Kleding gemaakt door kinderhanden. Dat wil je toch niet dragen? Maar is het mogelijk om te achterhalen waar jouw kleding vandaan komt en wie het heeft gemaakt?

Samen in Actie Gorinchem organiseert op dinsdag 20 februari om 20:00 in de Exoduskerk een informatieavond over kinderarbeid in de textielindustrie en verantwoord kleding kopen. Vanaf 19:30 staat de koffie en thee klaar. De avond duurt tot 22:00 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan de avond. Bij de uitgang kun je een bijdrage geven voor SAVE.

Henk Blom zal op deze avond vertellen over kinderarbeid in India. Henk Blom is op bezoek geweest bij de organisatie SAVE in Tirupur, India. SAVE is één van de partners die, via onze deelname aan Kinderen in de Knel, door de kerk wordt ondersteund voor 2 jaar.

Tirupur is een grote textielstad in het zuiden van India en telt meer dan 10.000 kinderen die niet naar school gaan. Vaak werken deze kinderen van migranten in de textielindustrie. Ze lopen het risico slachtoffer te worden van geweld of uitbuiting. De Indiase partnerorganisatie van Kerk in Actie SAVE doet er alles aan om deze kwetsbare kinderen op school te krijgen. SAVE gaat ook in gesprek met overheidsinstanties, de textielindustrie en de kledingmerken om kinderarbeid structureel te bestrijden.

Via onze spaaractie en collectes voor Kinderen in de Knel steunen we deze organisatie om zo kinderarbeid in de textielindustrie tegen te gaan. Maar om deze misstanden aan te pakken is niet alleen actie nodig in India, ook hier in Nederland. Daarom staan we in het tweede deel van de avond stil bij onze kleding. Het is niet eenvoudig om vast te stellen of kleding wel of niet door kinderhanden gemaakt is. Tom Kolsters vertelt over welke uitdagingen we in Nederland hebben. Zijn er kledingmerken kinderarbeidvrij? Wat kunnen wij zelf doen? Stof voor discussie. We dagen je uit om zelf na te denken over dit thema en hierin je eigen keuzes te maken.